vineri, 3 iunie 2011

Capriorul

Căpriorul  (Capreolus capreolus L.)
Căpriorul este un mamifer ierbivor, de talie mijlocie cu o greutate medie de circa 20-25 kg. Dimorfismul sexual este evident, prin prisma faptului că masculul prezinta coarne – în fapt o exteriorizare a caracterelor sexuale secundare. Coarnele apar în primul an de viaţă sub forma de butoni ori suliţă scurtă şi fără rozetă, crescând pe cilindrii frontali. Acestea cad  toamna. Până în luna mai a anului următor, cresc al doilea rând de coarne, care se prezintă ca nişte suliţe sau furci cu rozete puţin schiţate. Din al treilea an, căpriorul are coarnele complet dezvoltate. Foarte rar şi femelele pot prezenta corniţe foarte slab dezvoltate. De asemenea, femelele au dimensiuni generale uşor mai reduse decât ale masculului. Coarnele împreună cu craniul, constituie trofeeul convenţional. Populaţia de căprior din România este evaluată la circa 170.000 de exemplare.
Biotopul căpriorului îl reprezintă zonele de şes şi de deal, cu sol permeabil şi fertil. Preferă pădurile tinere de foioase sau amestecuri de foioase cu răşinoase.
Împerecherea are loc în lunile iulie-august. Căprioara fată de regulă un ied sau doi şi cu totul excepţional trei. Principalii duşmani ai căpriorului sunt lupul şi râsul în zonele de deal şi de munte, şacalul, vulpea, pisica sălbatică şi câinii hoinari în zonele de câmpie.
      Metodele de vânătoare sunt pânda şi dibuitul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu