vineri, 3 iunie 2011

Rasul

Râsul (Lynx lynx L.)
Râsul este la ora actuală cea mai mare felină din fauna sălbatică a României. Denumit şi pantera Carpaţilor, râsul este răspândit în mod natural în zona pădurilor de munte. Râsul este un animal puternic şi rezistent, de o agilitate uluitoare. Lungimea corpului este de 92 – 150 cm la masculi şi 70 – 130 cm la femele. Membrele sunt lungi şi groase. Are gheare retractile, foarte ascuţite şi lungi de aproximativ 4 cm.
Blana este tipică felinelor mari, fiind compusă din spic şi puf şi având o culoare gălbuie-roşcată pe laturi şi spate şi cu pete negre şi alb-galbuie în partea ventrală. Longevitatea naturală a râsului este de cca 25 ani.
Biotopul natural al râsului îl constituie complexele păduroase de mare întindere, liniştite. Asemenea terenuri există numai la munte şi numai în zone cu relief accidentat, greu accesibil, fără aşezări omeneşti, precum lanţul Carpaţilor Răsăriteni, Carpaţii Meridionali, Masivul Gurghiului şi al Harghitei, Munţii Apuseni. Cea mai mare densitate de râşi din Europa este în România, efectivul fiind de cca. 2200 de exemplare. În general este un animal fidel locului unde a crescut, deşi pentru a-şi căuta hrană este nevoit să facă deplasări destul de mari. De asemenea, se îndepărtează de locul obişnuit de trai şi în perioada împerecherii.
Hrana este exclusiv de origine animală; se compune în principal din iepuri, la care se adaugă orice animal de pădure, începând de la şoareci, până la căpriori şi chiar cerbi, sau de la păsărele pâna la cocoş de munte. Cauzează pagube efectivelor de vânat şi atacă omul numai dacă este rănit. Râsul este un animal de amurg şi de noapte şi numai rareori umblă şi ziua. Are capacitatea de a se căţara foarte uşor în arbori şi la nevoie de a înota. Îi place să stea tolănit la soare. Singurii duşmani ai săi sunt omul şi lipsa de hrana.
Râsul rareori face obiectul vânătorii, blana şi craniul având valoare de trofeu. Recordul naţional la craniu de râs are 28,05 puncte C.I.C. şi a fost recoltat în anul 1961 la Argel, în judeţul Suceava. Blana de râs primeşte punctaj pentru: lungimea blănii şi lăţimea blănii iar pentru frumuseţe se punctează lungimea şi regularitatea părului, pentru moţul de păr din vârful urechilor şi mustaţă, petele închise de pe blană şi pentru favoriţi. Recordul naţional la blana de râs este de 173,37 puncte C.I.C. şi a fost recoltat în anul 1980 la Runcu – Gorj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu